Ga naar hoofdinhoud

Annulering van een cursus; 50% Annuleringskosten?

Regelmatig krijgen we vragen over de verschuldigdheid van annuleringskosten bij annulering van een cursus of opleiding. Vaak doet een opleidingsinstituut het voorkomen alsof je slechts tot een bepaalde periode vóór aanvang van de cursus kosteloos kunt annuleren. Annuleer je later dan zou een deel of (in sommige gevallen zelfs) alles moeten betalen. Meestal regelt het opleidingsinstituut dat in haar algemene voorwaarden.

De vraag of dat mag, wordt in de rechtspraak ontkennend beantwoord. De cursusovereenkomst kwalificeert als een overeenkomst van opdracht en daarvan is nu eenmaal wettelijk (en dwingendrechtelijk) geregeld dat je te allen tijde mag opzeggen (lees: de cursus annuleren). Het opleidingsinstituut mag dan geen schadevergoeding vragen of een boete claimen.

In beginsel heeft het opleidingsinstituut wel recht op vergoeding van onkosten. Het is dan aan de opleidingsinstituut om deze onkosten te specificeren en – als deze kosten door jou worden betwist – om aan te tonen dat deze kosten verband houden met de opdracht die door jou is geannuleerd. Zulks is op zich lastig aan te tonen, als je bedenkt dat de kosten van een opleiding in wezen over alle leerlingen worden omgeslagen.

En die algemene voorwaarden dan, daar staat toch dat ik moet betalen? Die voorwaarde is vernietigbaar. Vernietiging kan plaatsvinden door een buitengerechtelijke verklaring, bijvoorbeeld door middel van een e-mailbericht of brief.

Incassobureaus willen nogal eens stellig zijn en kunnen dwingend overkomen bij de incasso van dergelijke (vaak substantiële) annuleringskosten. Met inachtneming van het bovenstaande vraag je je voortaan eerst af of je überhaupt gehouden bent tot betaling.

Heb je een geschil over annulering van een cursus of opleiding? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies.

mr. R.A.J. van der Leeuw