Ga naar hoofdinhoud

Beoordeling ziekte?

Werkgever en werknemer kunnen van mening verschillen over de vraag of de werknemer ziek is. Wie bepaalt uiteindelijk of sprake is van arbeidsongeschiktheid?

In Nederland kan een werknemer volstaan met een ziekmelding. Vervolgens mag een werkgever controleren of de werknemer ziek is. Deze controle dient door een bedrijfsarts te worden uitgevoerd. Het is immers niet aan de werkgever om te bepalen of de werknemer al dan niet ziek is.

Echter, hoe om te gaan met een advies van een basisarts of verzuimconsulent over het al dan niet ziek zijn van een werknemer? Door een tekort aan bedrijfsartsen kan het namelijk voorkomen dat een basisarts of verzuimconsulent (in plaats van de bedrijfsarts) vaststelt of een werknemer ziek is. Mag dit?

Uitspraak regionaal tuchtcollege

Recent (op 4 juni 2024) heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg o.a. – gelet op de richtlijn De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) – bepaald dat de inzet van een basisarts of verzuimconsulent bij het beoordelen van het verzuim van een werknemer mogelijk is, mits de basisarts/verzuimconsulent onder de supervisie van de bedrijfsarts staat. In deze zaak had de basisarts de desbetreffende medewerkster een aantal malen verkeerd geadviseerd. Het college heeft de klacht van de medewerkster gegrond verklaard voor zover deze betrekking heeft op het ontbreken van uitleg aan de medewerkster dat de basisarts onder supervisie van een bedrijfsarts werkte.

In deze casus had de basisarts de medewerkster niet duidelijk gemaakt wie de verantwoordelijke bedrijfsarts was en hoe en wanneer de medewerkster de bedrijfsarts kon bereiken.

Kort en goed, u als werknemer, heeft altijd recht om de verantwoordelijke bedrijfsarts te spreken. Let wel, voornoemd recht betekent niet dat de bedrijfsarts ineens een ander standpunt dan de basisarts of verzuimconsulent zal innemen.

Mocht u het oneens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts (althans, de basisarts of verzuimconsulent) dan staat het u vrij om een second opinion (via de bedrijfsarts) bij een andere bedrijfsarts aan te vragen. In beginsel zijn de kosten voor de werkgever. U kunt zich ook tot het UWV wenden voor een deskundigenoordeel. In dat geval betaalt de werknemer € 100,00 en de werkgever € 400,00.

Conclusie

Heeft u een geschil met uw werkgever over uw arbeidsongeschiktheid en hieruit vloeit bijvoorbeeld voort dat uw loon niet wordt doorbetaald of bent u het niet eens met een beoordeling door de basisarts of verzuimconsulent, neem dan contact op met een van de specialisten van Van der Leeuw Advocatuur. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij.

mr. J.H.J. Vleeshouwers

Laat een reactie achter