Recent heeft de rechtbank Rotterdam een interessante beschikking gegeven in een echtscheidingsprocedure. Deze zaak biedt nieuwe inzichten in het vorderen van hypotheekrentecompensatie.
Feiten
Partijen waren in gemeenschap van goederen gehuwd. De rechtbank werd verzocht de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap vast te stellen. Tot die gemeenschap behoorde onder andere een gemeenschappelijke woning.
Beide partijen verzochten de woning aan de vrouw toe te delen, waarbij de man zou worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypothecaire geldlening. Partijen waren het erover eens dat de overwaarde van de woning bij helfte verdeeld zou worden.
Verzoek hypotheekrentecompensatie
Tot zover bestond er tussen partijen geen discussie. Wat deze zaak echter zo interessant maakt is de vordering tot compensatie van de hypotheekrente.
Partijen gingen de gezamenlijke hypothecaire lening aan tegen een rente van (slechts) 1,26%. Dit rentecontract kon bij de echtscheiding niet worden gesplitst in twee gelijke delen. Daarom profiteerde alleen de vrouw (die de woning overnam) van de gunstige rente.
De man stelde dat deze verdeling niet redelijk was. Immers, als de man een andere koopwoning zou willen financieren dan zou zijn rentepercentage beduidend hoger zijn. De vrouw zou in een gunstigere financiële positie raken, waardoor deze verdeling niet als redelijk kon worden aangemerkt. De man maakte daarom aanspraak op compensatie van het nadeel.
Oordeel rechtbank
De rechtbank wees het verzoek af. Daarvoor was doorslaggevend dat de man het verzoek niet concreet kon maken. Hij had nog geen andere koopwoning op het oog, zodat niet bekend was tegen welk rentepercentrage de man zou gaan lenen. Bovendien was relevant dat de man de echtelijke woning zelf niet kon overnemen. Het voordelige rentepercentage zou hij dus nooit genoten hebben. Dat maakte ook dat hij niet gecompenseerd kon worden voor een voordeel dat hij nooit zou hebben gekregen.
Conclusie
Alhoewel het verzoek tot compensatie van de hypotheekrente in deze zaak werd afgewezen, zet deze zaak wel de deur open voor het vorderen van hypotheekrentecompensatie.
Wenst u te sparren met een van onze advocaten of juristen over de verdeling na echtscheiding? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. We staan u graag te woord.
mw. bc. J.A.M. Sampers