Een garagehouder houdt de auto van een klant bij hem op de werkplaats totdat de factuur volledig is betaald. We spreken ook wel van een retentierecht. Mag dat?
Wat is het?
Bij het uitoefenen van het retentierecht gaat het om het opschorten van de verplichting van de schuldeiser tot afgifte van een zaak totdat de vordering is voldaan. Men denkt al snel aan een garagehouder die een gerepareerde auto niet wil afleveren omdat de factuur niet wordt voldaan.
Wat zijn de vereisten?
Voor een geslaagd beroep van bijvoorbeeld de garagehouder op het retentierecht, gelden de volgende vereisten:
- De vordering moet opeisbaar zijn (betaaltermijn moet zijn verstreken);
- De schuldeiser moet de feitelijke macht over de zaak uitoefenen;
- De vordering en de verplichting tot afgifte moeten met elkaar samenhangen.
Meestal zal aan deze vereisten voldaan zijn als de garagehouder geen betaling ontvangt.
Risico’s
Het kan voorkomen dat een schuldeiser het retentierecht helemaal niet mocht uitoefenen. Is voornoemd recht toch uitgeoefend en heeft hierdoor de schuldenaar schade geleden, dan is de schuldeiser verplicht deze schade te vergoeden. Daarbij moet bedacht worden dat het niet eenvoudig is om die schade vast te stellen.
In het bouwrecht
Ook in de bouw maken aannemers regelmatig gebruik van het retentierecht. Denk bijvoorbeeld aan discussie over het meerwerk of het niet betalen van de laatste termijn van de aanneemsom vanwege vertraging in de oplevering. De aannemer kan dan op de opdrachtgever druk uitoefenen door zich op het retentierecht te beroepen. Bijvoorbeeld door het zetten van een hek om het bouwterrein, totdat alles is betaald.
Concluderend
Overweegt u om het retentierecht in te roepen? Of bent u juist verwikkeld in een juridisch geschil met een partij die zich beroept op het retentierecht? Neem dan contact op met één van onze advocaten voor overleg.
mr. J.H.J. Vleeshouwers