Werkgevers let op, de regeling Compensatie transitievergoeding stopt per 1 juli 2026
Recent publiceerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een voorgenomen:
“Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers”
Kort gezegd, het is de bedoeling dat per 1 juli 2026 de wettelijke compensatieregeling voor een transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid beperkt wordt tot kleine werkgevers.
Hoe is het nu?
Een werkgever die de arbeidsovereenkomst van een langdurige zieke werknemer na 2 jaar ziekte opzegt, dient een transitievergoeding uit te betalen. Sinds april 2020 is het voor iedere werkgever mogelijk om bij het UWV hiervoor een compensatie aan te vragen (nadat de transitievergoeding al is uitbetaald). Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De arbeidsovereenkomst is beëindigd omdat de werknemer meer dan 104 weken ziek is;
- De werknemer is nog steeds ziek bij het einde van het contract;
- De transitievergoeding is als bruto bedrag aan de werknemer uitbetaald. De berekening van de wettelijke transitievergoeding is op het (laatste) bruto maandsalaris van de werknemer gebaseerd.
Vanwege bovengenoemde compensatieregeling is een werkgever verplicht in te stemmen met een beëindigingsvoorstel van de werknemer als voldaan is aan de voorwaarden voor een ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Zie hiervoor het arrest van de Hoge Raad d.d. 8 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1734. Door dit arrest is een einde gemaakt aan de ‘slapende dienstverbanden’. Bij ‘slapende dienstverbanden’ gaat het om dienstverbanden die na twee jaar arbeidsongeschiktheid nog steeds blijven voortbestaan, omdat de werkgever géén transitievergoeding aan de werknemer wil uitbetalen.
Gevolg(en) wetsvoorstel
Let op, de ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer dienen het wetsvoorstel nog aan te nemen.
Indien onderhavig wetsvoorstel wordt aangenomen dan worden niet alle werkgevers meer voor de transitievergoeding gecompenseerd. De compensatieregeling geldt dan alleen nog voor kleine werkgevers (minder dan 25 medewerkers in dienst). Dat betekent dat de grote(re) werkgevers (vanaf 25 medewerkers in dienst) in ieder geval slechts nog tot 1 juli 2026 van de compensatieregeling gebruik kunnen maken.
Waarom?
Het kabinet wil de compensatieregeling beperken vanwege financiële overwegingen. Van de grote(re) werkgever(s) wordt verwacht dat zij financieel voldoende draagkracht hebben om de transitievergoeding – zonder compensatie – te voldoen.
Conclusie
We zijn benieuwd hoe deze nieuwe wijziging (indien een en ander ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd) te zijner tijd zijn weerslag heeft op de praktijk. Wellicht dat dienstverbanden weer ‘slapend’ worden gehouden vanwege het voorkomen van de kosten ter zake de transitievergoeding.
Mocht u een vraag hebben over het nieuwe wetsvoorstel of heeft u een vraag over het beëindigen van een dienstverband vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies.