De inspanningsverplichting van een alimentatiegerechtigde, blijft een actueel thema. In de rechtspraak is de laatste jaren steeds meer een kentering zichtbaar. In steeds verder gaande mate wordt aangenomen dat op alimentatiegerechtigde een eigen verantwoordelijkheid rust om zoveel mogelijk in het eigen levensonderhoud te voorzien.
Behoefte
Bij de vaststelling van partneralimentatie is de eerste vraag die voorligt hoe hoog de behoefte aan partneralimentatie is. De behoefte is afhankelijk van de huwelijksgerelateerde welstand. Dat zijn de inkomsten en uitgaven van partijen tijdens het huwelijk. De behoefte wordt doorgaans vastgesteld met behulp van de Hof-norm. Kort en goed bedraagt 60% van het netto besteedbaar gezinsinkomen de behoefte.
De hoofdregel luidt dat na echtscheiding ieder in zijn of haar eigen levensonderhoud moet kunnen voorzien. Diegene die niet zelf in de 60% van het netto besteedbaar gezinsinkomen kan voorzien, komt in beginsel in aanmerking voor alimentatie.
Behoeftigheid
De enkele behoefte aan alimentatie is echter niet voldoende. De behoeftigheid is van relevantie om te beoordelen wat de alimentatiegerechtigde nodig heeft en in hoeverre de alimentatiegerechtigde zelf een (hoger) inkomen kan generen. Niet enkel het inkomen dat de alimentatiegerechtigde daadwerkelijk verdient, maar ook het inkomen wat in redelijkheid verdiend zou kunnen worden, is van invloed op de alimentatieberekening.
Alle omstandigheden zijn van belang bij de beoordeling wat iemands verdiencapaciteit is. Daaronder valt bijvoorbeeld de opleidingsachtergrond, werkervaring, de geboden tijd om werk te zoeken, de actuele arbeidsmarkt, de gezondheid, de leeftijd en eventuele zorg voor de kinderen.
Volgens het gerechtshof Den Haag wordt van de alimentatiegerechtigde verlangd dat zij aantoonbaar inspanningen verricht om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Het volgen van een sollicitatietraining, het inschakelen van een jobcoach, het aanmelden bij een uitzendbureau en het ontplooien van andere sollicitatieactiviteiten (lijfelijke en/of schriftelijke sollicitaties) valt onder meer onder de inspanningsverplichting.
Kan iemand dan volstaan met alleen maar solliciteren? Nee, zo luidde het antwoord van het gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden.
De man in kwestie maakte aanspraak op alimentatie, te betalen door zijn ex-vrouw. In hoger beroep toonde hij diverse sollicitaties en afwijzingen. Toch was het hof van oordeel dat hij zich niet voldoende had ingespannen om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Het hof vond dat de man op veel en zeer diverse functies had gesolliciteerd, waaronder ook functies zonder startkwalificaties. Het hof verweet de man echter dat hij nooit telefonisch informeerde over de reden achter een afwijzing. De man bleef hangen in vermoedens over zijn te hoge leeftijd en gebrek aan relevante opleiding, maar liet na om zijn sollicitatiekansen te vergroten.
Resumé
Wilt u aanspraak maken op alimentatie of wordt u aangesproken tot betaling van alimentatie? Of vindt u dat uw ex-partner niet aan zijn of haar inspanningsverplichting voldoet? Ons kantoor beschikt over kennis en ervaring om u van adequate rechtsbijstand te voorzien. Neem gerust contact op.
Graag tot ziens!
mr. R.A.J. van der Leeuw