Ga naar hoofdinhoud

Inmiddels is de zomervakantie voor de meesten weer voorbij. Voor veel werknemers is het inventariseren hoeveel verlofdagen ze nog over hebben om te bezien of er wellicht nog een vakantie in het najaar inzit. Voor sommige is dat al niet meer mogelijk. Mocht men (gekscherend) overwegen om een aantal vakantiedagen dan maar niet te registreren, dan is dat (logischerwijs) behoorlijk risicovol en absoluut niet aan te raden. Daarover kan een medewerker wiens zaak werd behandeld door het gerechtshof Amsterdam meepraten.

Feiten

In dit arrest heeft het Hof Amsterdam geoordeeld dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door zijn vakantiedagen voor de herfst- en meivakantie over 2021 en 2022 niet in het verlofsysteem van de werkgever te registreren om vervolgens wel uitbetaling van zijn openstaande vakantiedagen te vragen.

Tussen partijen heeft een gesprek plaatsgevonden waarin de werknemer met het bovenstaande werd geconfronteerd. Tijdens dit gesprek erkende de werknemer dat hij de uren van 2022 nog diende in te voeren. Ten aanzien van de uren in 2021 merkte de werknemer op dat hij in die periode een behoorlijk aantal overuren had gemaakt. De niet geregistreerde uren diende volgens de werknemer als een ‘bescheiden compensatie’ voor de door hem gemaakte overuren. De werknemer weigerde om zijn vakantie uren deugdelijk in het systeem te boeken. Relevant om op te merken is dat dit een portaal betrof waarbij werknemers zelf hun verlofuren diende te registreren.

Volgens de werkgever konden zijn overuren niet worden gecompenseerd. De werkgever had namelijk géén opdracht tot het verrichten van overwerk verstrekt. Daarbij biedt de cao géén recht op een vergoeding voor overwerk.

Oordeel kantonrechter

In eerste aanleg ontbond de kantonrechter de arbeidsovereenkomst vanwege (ernstig) verwijtbaar handelen (zonder toekenning van een transitievergoeding). Volgens de kantonrechter was de handelswijze van de werknemer gezagsondermijnend en ontoelaatbaar. Tegen deze uitspraak ging de werknemer in hoger beroep.

Dus, vakantiedagen niet in het verlofsysteem registreren: ernstig verwijtbaar handelen?

Het hof beantwoordde die vraag bevestigd: de werknemer handelde (ernstig) verwijtbaar. Het Hof overwoog daartoe dat de werknemer (bewust) in strijd met een duidelijke instructie van de werkgever had gehandeld (overuren mogen niet worden gecompenseerd). Daarbij speelde mee dat van de werknemer – vanwege zijn functie – een strikte integriteit mag worden verwacht.

Uit dit arrest blijkt dat een werknemer niet zomaar ‘het heft in eigen handen mag nemen’.

Resumé

Ons kantoor is gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wilt u graag in overleg treden over uw arbeidsrechtelijk vraagstuk, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

mr. J.H.J. Vleeshouwers

Laat een reactie achter