Ga naar hoofdinhoud

Als ondernemer wenst u niets liever dan zich bezig te houden met ondernemen. Een echtscheiding kan een flinke weerslag hebben op uw (ondernemende) leven. U ziet zich voor vragen gesteld als: “Valt de onderneming in de huwelijksgoederengemeenschap?” en “Maakt de andere echtgenoot aanspraak op de helft van (de waarde van) het bedrijf?” Binnen ons kantoor staan wij u graag voor u klaar om deze vragen te beantwoorden. Neem gerust contact op om te bezien wat wij voor u kunnen betekenen. Wellicht beantwoordt dit artikel alvast een aantal vragen.

Wat valt in en buiten de huwelijksgoederengemeenschap?

Eerst even terug naar de basis.

Trouwen kan in Nederland grofweg op drie manieren: de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 2018), de algehele gemeenschap van goederen (voor 2018) en huwelijkse voorwaarden.

Vóór 2018 zorgde een huwelijk (zonder voorwaarden) ervoor dat al uw vermogen gemeenschappelijk werd. Als men de uitzonderingen achterwege laat, kwam dat erop neer dat beide echtgenoten vanaf de huwelijksdag voor de helft gerechtigd waren in alle bezittingen en schulden.

Sinds 2018 werkt het anders. Alle privébezittingen en -schulden van voor het huwelijk, blijven privé. Alle goederen en schulden die tijdens huwelijk worden verkregen, behoren tot de gemeenschap.

Als u niets regelt, geldt automatisch het systeem van de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u andere afspraken maken? Dan kunt u bij een notaris huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Natuurlijk is het afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt in de huwelijkse voorwaarden of de onderneming wel of niet in de huwelijksgoederengemeenschap valt.

Dan nu de vraag of de onderneming in de huwelijksgemeenschap valt. Voor alle duidelijkheid wordt de echtgenoot met onderneming aangeduid als: “echtgenoot-ondernemer” en de andere “echtgenoot”.

Vof / maatschap

De vennootschap onder firma: het samenwerkingsverband voor bedrijfsuitoefening (denk aan: schilders, aannemers, stukadoors etc.).

Getrouwd vóór 2018 zonder huwelijkse voorwaarden:

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het aandeel van een echtgenoot in een vennootschap onder firma tot het privévermogen van de vennoot behoort. Maar, de andere echtgenoot komt wel een vordering toe ter grootte van de waarde van het aandeel van de echtgenoot-ondernemer. Hoe moet die waarde berekend worden? De Hoge Raad oordeelde dat voor de berekening van de waarde van het aandeel gekeken moet worden naar de vennootschapsakte. Meestal staat in de vennootschapsakte opgenomen welke aanspraak de vennoten jegens elkaar hebben bij uittreding. Denk dan aan het in acht nemen van de balans (boekwaarde).

Getrouwd na 2018 zonder huwelijkse voorwaarden?

Is iemand al maat of vennoot voor het huwelijk, dan valt het aandeel niet in de huwelijksgemeenschap. De andere echtgenoot kan ook geen aanspraak maken op de waarde van het aandeel.

Treedt de echtgenoot-ondernemer echter gedurende het huwelijk toe als maat of vennoot, dan geldt hetzelfde als bij de situatie voor 2018. De andere echtgenoot heeft recht op een waardevergoeding.

Aandeel in bv

Getrouwd vóór 2018 zonder huwelijkse voorwaarden?

Soms wordt gedacht dat een aandeel in een bv verknocht is. Helaas berust dat op een misvatting. Een aandeel valt gewoon in de huwelijksgemeenschap. De waarde moet bij scheiding daarom bij helfte verdeeld worden.

Getrouwd na 2018 zonder huwelijkse voorwaarden?

Ook nu is het weer van belang om te kijken wanneer aandelen in eigendom verkregen zijn. Als dat voor het sluiten van het huwelijk was, vallen de aandelen buiten de huwelijksgoederengemeenschap. Worden aandelen tijdens huwelijk verkregen, dan is verdeling bij helfte aan de orde.

Resumé

Ons kantoor staat voor een laagdrempelige, persoonlijke benadering en deskundig juridisch advies tegen een redelijk tarief. Spreekt u dat aan en zoekt u een advocaat (in Roermond) die u kan bijstaan bij uw echtscheiding, neemt u dan gerust contact op. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

Graag tot ziens!

mw. bc. J.A.M. (Juliëtte) Sampers

 

Laat een reactie achter