Werknemers, houd rekening met het overleggen van een deskundigenoordeel van het UWV in een loonvorderingsprocedure
In de praktijk ontstaan regelmatig geschillen over de loonaanspraak bij ziekte. Denk bijvoorbeeld aan het door de werkgever in twijfel trekken van uw ziekmelding dan wel dat u onvoldoende aan uw re-integratie zou meewerken. Als gevolg hiervan zou een werkgever dan kunnen besluiten aan u een loonstop op te leggen dan wel uw loondoorbetaling op te schorten.
Indien u het hiermee oneens bent, staan wij u graag bij in een gerechtelijke procedure. Als er haast geboden is, kan een kort geding worden gestart. Bij de rechter wordt loondoorbetaling gevorderd.
In een bodemprocedure (dus géén kort geding) dient u bij uw vordering tot loondoorbetaling – op straffe van niet-ontvankelijkheid – een deskundigenverklaring (een ‘second opinion’) van het UWV te verstrekken. De desbetreffende deskundige is meestal een arts. Echter, het kan ook een arbeidsdeskundige zijn. In ieder geval moet deze deskundige door het UWV zijn benoemd, tenzij bij cao een andere benoemingsbevoegde is aangewezen. Uit de deskundigenverklaring dient in ieder geval te blijken dat u door uw ziekte niet in staat bent om de afgesproken werkzaamheden te verrichten. Indien de discussie betrekking heeft op perikelen rondom re-integratie, dan dient uit de deskundigenverklaring te blijken dat u voldoende re-integratie spanningen hebt uitgevoerd.
Onderhavige deskundigenprocedure kunt u te zien als ‘een verplicht voorportaal voor toegang tot de rechter’.
Kort geding
De verplichting tot het verstrekken van een deskundigenverklaring geldt niet in een kort geding procedure. Gelet op de spoedeisendheid dat speelt in een kort geding procedure moet de rechter niet genoodzaakt zijn te wachten totdat de second opinion is afgerond. Zie hiervoor verder het arrest van de Hoge Raad d.d. 14 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1673.
Ontslag op staande voet
Het komt voor dat uw ziekmelding leidt tot een ontslag op staande voet. Ook in dergelijke gevallen is het verstandig om te beschikken over voornoemd deskundigenoordeel. Dit blijkt wel uit de volgende casus:
Een servicemedewerker is op 15 juli 2016 bij werkgever in dienst getreden. Het betrof een tijdelijk contract dat tot 14 februari 2017 zou duren. Op 12 januari 2017 werd aan de servicemedewerker medegedeeld dat het contract niet zou worden verlengd. Vlak daarna meldde de servicemedewerker zich ziek. Ondanks het verzoek van de werkgever aan de servicemedewerker om desbetreffende collega’s niet meer te contacteren, gebeurde dit toch. Sterker nog, wederom stuurde de servicemedewerker intimiderende berichten aan de collega’s. Gelet hierop is de servicemedewerker op 17 januari 2017 op staande voet ontslagen.
In eerste aanleg oordeelde de kantonrechter dat het ontslag onterecht was gegeven. Hierdoor diende de werkgever het loon nog tot 14 februari 2017 (einddatum dienstverband van rechtswege) door te betalen.
De werkgever ‘liet het er echter niet bij zitten’ en stelde appèl in. In hoger beroep oordeelde het hof dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is verleend. Aangezien de arbeidsovereenkomst slechts kan eindigen op een datum dat in de toekomst ligt, hadden partijen nog discussie over terugbetaling van het loon gevorderd over de periode van 17 januari 2017 tot 14 februari 2017. Omdat het hof oordeelde dat voornoemd ontslag terecht was gegeven, komt de omstandigheid dat de servicemedewerker niet heeft kunnen werken voor zijn rekening. Derhalve kon de servicemedewerker zijn loonvordering alleen nog baseren op loondoorbetaling bij ziekte (artikel 7:629 BW). Echter ontbrak een deskundigenverklaring van het UWV. Het verzoek tot loondoorbetaling werd dan ook afgewezen.
Concluderend
Voor u als werknemer is het belangrijk dat u – bij een vordering tot loondoorbetaling bij ziekte – denkt aan het verstrekken van een deskundigenoordeel afkomstig van het UWV. Ontbreekt voornoemd oordeel, dan wordt u niet-ontvankelijk in uw loonvordering verklaard. Een gemiste kans!
Het is raadzaam om bij perikelen rondom ziekte (en in het bijzonder indien het gaat om uw salaris) advies in te winnen bij een ervaren specialist arbeidsrecht. Bel onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat voor juridisch advies.