Ga naar hoofdinhoud

Indien een dienstverband (al dan niet abrupt) eindigt, wordt normaliter de werknemer verzocht om de bedrijfseigendommen in te leveren. Veelvuldig leidt dit tot vragen bij de werknemer dan wel ontstaat hierdoor een (juridisch) geschil.

Dat het teruggeven van bedrijfseigendommen tot een juridisch geschil kan leiden, blijkt wel uit het arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 28 mei 2024 (ECLI:NL:GHARL:2024:3578).

De zaak

Tussen werkgeefster en werknemer bestond een arbeidsovereenkomst (voor bepaalde tijd) die van rechtswege is geëindigd. Gedurende het dienstverband had de werknemer de beschikking over een aantal bedrijfsmiddelen vanwege het uitvoeren van monteurswerkzaamheden. Deze bedrijfsmiddelen zijn door werkgeefster alsmede een derde partij aan werknemer ter beschikking gesteld. Na einddatum dienstverband heeft de werknemer deze bedrijfsmiddelen niet aan werkgeefster geretourneerd.

In de arbeidsovereenkomst hebben partijen afgesproken dat de werknemer zich als een ‘goed huisvader’ over de bedrijfsmiddelen zou ontfermen. Op een overtreding van deze bepaling is een boetededing afgesproken. Dit beding bepaalt tevens dat de werkgeefster, naast de boete, een schadevergoeding kan vorderen.

Het Hof wijst de vordering van werkgeefster terzake de schadevergoeding toe. Volgens het Hof heeft de werknemer niet als ‘goed huisvader’ gehandeld. Zo had de werknemer – bij het ontbreken van de bedrijfsmiddelen – géén melding hierover bij werkgeefster gedaan, regelmatig de apparatuur onbeheerd achter gelaten en onvoldoende gecontroleerd of een en ander nog wel in zijn bezit was. Pas bij inname van de overige bedrijfsmiddelen heeft werkgeefster – uit het door werknemer geparafeerde formulier – geconstateerd dat de bedrijfsmiddelen van de derde partij niet aanwezig waren. Het argument dat de werknemer aanvoerde (zoals dat er meerdere personen toegang hadden tot de bedrijfsmiddelen) bood onvoldoende soelaas.

De gevorderde (contractuele) boete werd door het Hof afgewezen. Conform artikel 7:651 BW is het werkgeefster niet toegestaan om een boete op te leggen en (tevens) een schadevergoeding te vorderen voor overtreding van hetzelfde feit. Een dergelijk beding is nietig.

Wat te doen bij een verzoek tot teruggave van de bedrijfseigendommen?

De werknemer dient de bedrijfseigendommen te kunnen gebruiken tot en met zijn laatste werkdag. Indien de werknemer het eens is met het einde van zijn dienstverband en zijn bedrijfseigendommen wil inleveren, is het raadzaam om schriftelijk bewijs van de inlevering te vragen.

Bij een onverwacht verzoek tot inlevering van de bedrijfseigendommen, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Als bijvoorbeeld de werkgeefster het ontslag aanzegt, betekent dit nog niet dat daarmee ook meteen het dienstverband eindigt en dus dat direct de bedrijfseigendommen dienen te worden ingeleverd.

Heeft u vragen over het al dan niet inleveren van de bedrijfseigendommen, is er een geschil ontstaan over het inleveren van uw spullen of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem contact op met Van der Leeuw Advocatuur (0475-769 190 of e-mail naar: info@leeuwadvocatuur.nl).

mr. J.H.J. (Jeroen) Vleeshouwers

Laat een reactie achter