“Trouw en halveer je studieschuld“, men hoort deze uitspraak wel eens, maar klopt het ook wel? Het lukte de vrouw in de uitspraak (Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 15 juni 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:1968) die in dit artikel centraal staat.
Feiten
Partijen trouwden op 25 september 2017 in algehele gemeenschap van goederen. Zij maakten geen huwelijkse voorwaarden op. Let op: hier is het oude huwelijksvermogensregime van toepassing.
Voordat partijen in het huwelijksbootje stapten, waren zij al ruim 10 jaar samen. Volgens de man werd het huwelijk niet gesloten uit liefde. De man zag de meerwaarde van trouwen niet in. De vrouw dacht daar anders over. Zij zou volgens de man uitspraken hebben gedaan als: “Als je niet met me trouwt, krijg je de kinderen niet te zien”. De man liet zich overhalen en gaf de vrouw het “ja-woord”.
Dat “ja-woord” kwam de man duur te staan. Met de kennis achteraf, concludeert de man dat de vrouw geanticipeerd heeft op een wetswijzing van het huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018. Onder het oude regime werden alle schulden van vóór (en na) het huwelijk namelijk gemeenschappelijk.
Het is 2022 als de vrouw het verzoek om echtscheiding laat indienen door haar echtscheidingsadvocaat. Dan komt de man erachter dat de vrouw nog een aanzienlijke openstaande studieschuld had bij DUO. Om te voorkomen dat hij de helft moet betalen, stelt de man dat hij niet wist van de schuld, dat hij niet heeft geprofiteerd van de studie en dat de schuld daarom aan de vrouw verkocht. Ook zou de vrouw naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid gehouden zijn om de volledig schuld zelf te betalen.
Oordeel gerechtshof
Helaas voor de man, oordeelde de rechtbank en het gerechtshof niet in zijn voordeel.
De onbekendheid met de DUO-schuld, het aandringen van de vrouw op een huwelijk en de onbekendheid met de wetswijziging per 1 januari 2018 kwamen niet vast te staan. Ook al zou dat wel het geval zijn geweest, dan zouden deze omstandigheden geen reden zijn om aan te nemen dat schuld verknocht zou zijn.
De man en de vrouw waren dus voor de helft draagplichtig voor de schuld aan DUO. Zou de vrouw meer dan de helft van de schuld hebben betaald, dan heeft zij voor het meerdere een regresvordering op de man.
Conclusie
Bent u voor 2018 getrouwd en had u een studieschuld? Dan klopt de uitspraak: “Trouw en halveer uw studieschuld”. Van verknochtheid is zelden of nooit sprake.
Inmiddels is de wet gewijzigd. Bent u getrouwd na 2018? Dan hoeft u niet de helft van de studieschuld (die voor het huwelijk is ontstaan) van uw partner te dragen.
Heeft u behoefte aan een scheidingsadvocaat? Van der Leeuw Advocatuur is uw sparringspartner bij verdelingskwesties. Waar nodig zoeken we samen naar een onderlinge oplossing. Als dat niet lukt, zijn we snel genoeg bij de rechtbank die tegenover ons kantoor in Roermond ligt.
Graag tot ziens!
mr. R.A.J. van der Leeuw