Ons kantoor treedt veelvuldig op in verdelingsprocedures tussen ex-partners. Onlangs publiceerde het gerechtshof een zaak waarin ons kantoor rechtsbijstand heeft verleend.
In die zaak waren partijen niet alleen elkaars partners, maar ook voerden zij samen een vof (vennootschap onder firma). Na het beëindigen van de relatie, stopte ook de samenwerking in de vof. De verdeling van een vof na einde samenwonen stond daarom centraal.
Feiten
- Partijen hadden van 1998 tot 2020 een relatie met elkaar. Ze woonden samen zonder samenlevingsovereenkomst.
- Partijen werkten samen in een vof.
- De vrouw liet zich per 16 juni 2021 uitschrijven uit het register van de Kamer van Koophandel.
- De man heeft per 1 oktober 20202 een eenmanszaak opgericht.
Ontbinding / vereffening / verdeling /beëindiging vof
Het gerechtshof maakt het verschil duidelijk tussen: ontbinding, vereffening, verdeling en beëindiging van een vennootschap. Deze stappen houden het volgende in:
Stap 1: Ontbinding
Als er een vof-akte is opgesteld, kan daaruit worden afgeleid hoe de vennootschap ontbonden kan worden. Ontbreekt een dergelijke akte, dan geldt de wet.
Op grond van artikel 7A:1683 onder 3° BW wordt een vof ontbonden door opzegging van een vennoot aan de andere vennoten.
Hoe kan worden opgezegd? Dat gebeurt door een verklaring van een vennoot gericht aan de andere vennoten waarin kenbaar wordt gemaakt om de samenwerking te beëindigen. Een opzegging is vormvrij. De opzegging kan ook volgen uit het gedrag van een partij.
Stap 2: Vereffening
Als er sprake is van ontbinding, verandert de rechtsverhouding. Partijen zijn over en weer dan alleen nog gehouden om te vereffenen (ook wel: liquidatie). Dat betekent dat alle lopende zaken moeten worden afgewikkeld, schulden betaald moeten worden, vorderingen geïnd en zo nodig activa verkocht moet worden.
Stap 3: Verdeling vof
Het resterende vennootschapsvermogen wordt verdeeld onder de vennoten. Als er afspraken zijn gemaakt over de verdeelsleutel, dan gelden die. Zijn er geen afspraken? Dan krijgt ieder een deel dat hem toekomt (breukdeel van het aantal vennoten).
Oordeel van het hof | Ontbinding
Het gerechtshof was van oordeel dat de samenwerking per 1 oktober 2020 is beëindigd. Het hof motiveerde dat door de volgende omstandigheden in aanmerking te nemen: in oktober 2020 ontstond er een grote breuk tussen partijen, vanaf dat moment is geen omzet meer gegenereerd en de man richtte op dat moment een eigen eenmanszaak.
Uit deze gang van zaken leidde het hof af dat partijen er allebei vanuit gingen dat wederzijds was opgezegd. Die opzegging had dan ook de ontbinding tot gevolg.
Het hof overwoog verder dat het feit dat de vrouw zich ná 1 oktober 2020 presenteerde als vennoot en dat zij zich pas in juni 2021 liet uitschrijven, niet afdoet aan de opzegging en ontbinding.
Oordeel van het hof | Verdeling vof
Uit de belastingaangiften IB bleek dat de winst tussen partijen jaarlijks via een verdeelsleutel van 70/30 werd verdeeld.
Daarnaast stelt het hof vast dat beide partijen aansprakelijk zijn en blijven voor contractuele betalingsverplichtingen van de vof die voor 1 oktober 2020 (de datum van ontbinding) zijn aangegaan.
Het hof heeft vervolgens de activa afgezet tegen de passiva en verdeelde het geheel aan de hand van de verdeelsleutel. Daarbij kwam dus 70% aan de man toe en 30% aan de vrouw.
Conclusie
Het verdelen van een vof na einde samenwonen kan leiden tot complexe procedures. U bent dan gebaat bij deskundig juridisch advies. Is uw relatie beëindigd en wilt u advies over de afwikkeling? Neemt u gerust contact op met ons kantoor.
Graag tot ziens!
mw. bc. J.A.M. Sampers